Fakta om Chinchillor.

Hej! Chinchillor är ett utav djuren som sällan nämns på bloggen, vet igentligen inte varför! Det har nog bara blivit så. Så idag tänkte jag ändra på det med detta inlägget, Fakta om Chinchillor. 
 
En chinchilla är ett mycket fint djur, men det är nog pälsen som är det mest unika hos chinchillan. Pälsen är ca 30 gånger mjukare än människo hår, med andra ord, den som aldrig tidigare känt på en chinchillas päls kan nog inte äns föreställa sig något så mjukt. Just pälsen kom också med nackdelar i det vilda, människor dödade väldigt många chinchillor bara för att få den lena pälsen och tillslut blev de riktigt utrotningshotade och jakt förbjöds. Chinchillor i fångenskap blir vanligtvis ca 8-10 år gammla, med det finns även de som blir upp till 20 år och till och med 25 år gammla! En hyfsat normal längd på en chinchilla är ungefär 25 cm, deras svansar brukar vara ca 15-17 cm långa. Dessa små filurer är oftast mest aktiva i skymmningen och gryningen men i övrigt är de nattdjur vilket förklarar den dåliga synen i dagsljus. När chinchillan föds väger den ungefär ca 30-65g medans en vuxen chinchilla väger runt 500-900g, dock är honan oftast större än hanen. Den blir könsmogen ungefär vid 5-10 månaders ålder och är vanligtvis dräktig i ca 111 dagar. Chinchillan får normalt ca 1-4 ungar per kull och är redo att flytta vid minst 8-12 veckors ålder och då väger det runt 200-250 gram, men ibland händer det att det är leveransklara redan vid 3 månader. Med en puls som slår runt 120-130 slag per minut och ca 40-80 andetag per minut så är chinchillan super söt.
 
-Alexandra
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

livetmeddjuren.blogg.se

Här hittar du unika tips,roliga youtube videor, fakta, rolig fakta, fina bilder, roliga tävlingar, tutorials, hissar och dissar mm.. Allt handlar om djur, kort sagt detta är bloggen för alla djurälskare. Frågor? Maila till livetmeddjuren@hotmail.com

RSS 2.0