Hästens kroppsspråk del 2

 
 

Munnen – Hängande underläpp visar att hästen är avspänd. Uppskärrade hästar har ofta en spänd och knipande mun. Hästar som undersöker eller kliar varandra har oftast en förlängd överläpp. Föl som vill visa sin undergivenhet stänger och öppnar munnen i en slags tuggande rörelser, vuxna hästar kan även göra så om de är rädda för något. Att flema, är ett speciellt ansiktsuttryck, de håller nosen högt upp, överläppen riktas uppåt/utåt. Troligen har det s.k. Jakobssonska organet med detta att göra, det är lättare att få en ”doftanalys” genom att flema. Hästar kan bete sig så när de luktar på färskt urin från en annan häst. När hästens tålamod är slut kan den bita dig eller andra hästar, det betyder också att den är ranghögre än den som blir biten.

Benrörelser – Slående framben ser man oftast i kombination med att de piper, det är när nya hästar träffas. De varnar varandra för att inte komma nära. Skrapa med hoven kan betyda att de letar efter föda, undersöker eller är otåliga/frustrerade. Höga steg betyder att något är farligt eller så vill hästen markera att den bestämmer.

 Svansen – Med en hög svansföring visar hästen att den är uppspelt, om tom svansroten ses är hästen skrämd. Med en nedtryckt svans signalerar den om rädsla och undergivenhet.

Hela kroppen – Om hästen vill vara ifred för andra t.ex. i sin box vänder den baken emot den andra hästen, vilar ofta på ett ben, lägger halsen lågt, o blundar. Den kan även vända sig på samma sätt ifrån boxdörren och visar på så sätt att den inte vill bli störd av dig.

 -Tova
 

Giraffer

  • Giraffer är gigantiska afrikanska djur. Dom kan bli över fem meter höga och deras längd gör dom till världens högsta djur! Giraffen äter löv från träd och buskar. Honorna är oftast ungefär ca 4,3 meter långa och väger oftast kring 770-1200 kg. Hanarna däremot väger ca 1100-1900 kg och är ca 2-3 meter långa vid skuldran. Hanarnas halsar kan bli upp till hela 2,4 meter. Visste ni att giraffens blå svarta tunga kan bli upp till 45 cm lång och när giraffens kalv föds så är den ca 180 cm höga och väger omkring 45-70 kg. Giraffens framben är längre än bakbenen, därför går giraffen i den tvåtaktiga gångarten passgång vilket innebär att höger bakben och höger framben rör sig samtidigt, sedan är det tvärt om. Ett exempel på detta ser ni här under.                                                                                                                                                    Muybridge horse pacing animated
  • En giraff äter ca 30 kilo blad varje dag, i vissa sällsynta fall 134 kg per dag. Giraffen lever i små flockar, fast flockens medlemmar är ofta långt ifrå varandra. I naturen lever giraffen ca 25 år om den lyckas undervika attacker av, vildhundar, lejon, leoparder och krokodiler. Men i fångenskap kan giraffer bli 30 år gammla, ibland äldre och ibland yngre. Honorna kan para sig hela året om men parningen sker oftast under regntiden. Dräktigheten varar i ungefär 14 eller 15 månader och under födseln så böjer den dräktiga giraffen på sig lite så kalven faller från ca 2 meters höjd istället. 
-Alexandra
 

Hästens Kroppsspråk del 1

 
 
   

Öronen – När hästen har öronen spetsade och vända framåt betyder de att hästen blivit skrämd och måste vara på sin vakt, det kan även betyda att hästen har sett något på avstånd. Ett öra bakåt och ett framåt betyder att hästens uppmärksamhet är delad på fler ställen. Bakåtstrukna öron betyder fler saker; undergivenhet, fruktan men vrede visas genom helt bakåtstrukna öron. Delvis bakåtstrukna öron betyder dåsighet och ängslighet. Är öronen vinklade är sidorna och öppningarna riktade mot marken visar hästen att den vilar eller är ointresserad. Hängande öron vid sidan av huvudet visar att hästen inte är frisk, den har troligen ont eller har givit upp. Sänkta och bakåtriktade öron under ridning visar hästen sin underlägsenhet mot ryttaren. När hästen galopperar kan den sänka öronen bakåt för att undvika att få damm och insekter i dem. För att veta vad öronpositionerna betyder vid ett tillfälle måste man även läsa av andra signaler från hästen.

Ögonen – Ögonvitan ses när hästen är mycket aggressiv eller mycket rädd. Kroppen är spänd och hästen är beredd att anfalla eller fly. En häst som är arg rör sig emot dig/andra hästar. En häst som är rädd flyr hellre eller om man väntar länge kan den komma till dig. De slutna ögonen visar att hästen är trött eller har ont. De vidöppna ögonen visar att hästen är uppmärksam eller rädd. Om hästen har halvslutna ögon betyder det att hästen är avspänd eller visar sin underlägsenhet

Näsborrar – De kan vara vidöppna vid vrede eller rädsla. De kan även vara slutna när hästen är arg.

Huvud och halsrörelser – Puffar med huvudet skapar uppmärksamhet, en hård knuff är mer aggressiv. Slänger hästen huvudet bakåt har den blivit skrämd. Skakar de kraftigt på huvudet vill de bli av med något t.ex. en fluga. En häst som sträcker fram halsen och samtidigt svänger med huvudet  och har höga steg driver sin hjord framför sig. Däremot har en sjuk/dåsig häst en annan hållning; huvudet och halsen sänks, ena bakbenet vilar troligen och svansföringen är låg. Det finns ingen antydning till upphetsning/rädsla.

jag kommer skriva lite mer om olika kroppsspråk, men tänkte att de blir väldigt mycke då, så deler upp kroppsspråket i 2 inlägg....
 
-Tova
 
 
 

 


 
 

Mumsiga grötbollar!

Hej, idag tänkte jag visa ett recept på grötbollar som både marsvin och hamstrar kan äta.
 
1 grötboll = 3-6 hamsterportioner eller 1 marsvinsportion.
 
Du behöver:
  • Matskedsmått
  • Vatten
  • Skål
  • Havregryn
  • Mikro
  • Kylskåp
  • Något ditt djur gillar, jag använde vanlig hamstermat och lite extra gott t.e.x nötter och frön.
Gör såhär:
Ta 2 msk havregryn och 3 msk vatten i en skål och rör om lite slarvigt. Ställ skålen i mikron på den högsta värmen i ca 20-30 sekunder, pausa när halva tiden gått och rör om. När det har mikrats klart så ställ in det i ett kylskåp och vänta tills det känns "formbart". Lägg i dina godsaker och din mat, ta upp klumpen i händerna och forma till en boll. Vänta tills det svalnat helt och det är sedan klart att servera! Ifall allt inte äts upp på en och samma dag så ställ in det i kylskåpet med plastfolie över och servera dagen efter. Cookie tyckte det var super smarrigt och åt glatt!

Hoppas ni och era djur gillade detta receptet. Kommentera gärna era mumsiga recept på djur saker och om du vill publiceras det i DITT namn med länkning till DIN blogg! Dela gärna med dig bilder eller varför inte kommentera om ditt djur gillade receptet? Maila gärna ert resultat till livetmeddjuren@hotmail.com de publiceras också i DITT namn med din blogg länk. 

I ett tidigare inlägg skrev jag om att jag skulle visa bild på Cookies mat en gång i slutet av varje vecka men när jag bröt armen så glömde jag ta kort på hans mat! Men det kommer snart så håll koll.
 
-Alexandra
 
 
 

Hästens språk/läten

Precis som människor har ju hästar ett eget språk som dom använder för komunisevarandra varan, och jag tänkte skriva lite om de olika lätena och vad de betyder.
 
 
Gnäggningar
Hästar kan känna igen vilken häst de är som gnäggar, precis som vi kan känna igen vilken person de är som pratar. Gnäggningar betyder olika saker te.x    när man kommer till en tävlingsplats för att kontrollera vilka andra som är där, när en kompis leds bort, när stallet är tomt, när ett sto letar efter sitt föl. Hästen håller huvudet högt när den gnäggar. Hästar som gnäggar lågt, det kallas för muller används för att välkomna hästkompisar eller människor, ett sto för att prata lugnt med sitt föl. Hingstar uppvaktar sina ston med ett speciellt muller. Ett muller kan även användas i välbefinnande vänskaplig signal som vid matning i stallet.
 
Frustningar/fnysningar
Hästar som ser något farligt brukar frusta/fnysa. Den brukar oftast komponera de med kroppsspråket för att visa vad den vill. Ett exempel är en lösgående häst som blir skrämd av någonting, den reagerar med hela kroppen. Den frustar/fnyser, håller halsen i en böjd båge, huvudet och svansen hålls högt, öronen är spetsade, de flesta muskler är spända och steget är högt. Denna ställning varnar andra hästar och snart har hela flocken i hagen samma kroppsrörelser. En del hästar är inte så rädda men gör så ändå för att de är uppspelta och låtsas vara uppskärrade.
 
Skrikande/pip
Skriet används av stoet om hon ska varna andra hästar för att hålla sig borta från hennes föl, hon vänder oftast baken emot och stryker öronen bakåt. Pip används när nya hästar hälsar på varandra.
 
Stönanden
En häst som anstränger sig brukar stona vid te.x hoppning eller fölning. De stönar även vid magsmärtor och när de reser sig upp
 
Hoppas ni tyckte om inläggen och att ni lärde er nåt, tänkte fortsätta lite i samma spår i nästa inlägg, nämnligen hästens kroppsspråk. Nåt annat ni vill lästa om Komentera eller Maila till livetmeddjuren@hotmail.com
 
-Tova
 
 
 
 

Intervju

Hej, idag så bestämde jag mig för att intervjua olika hundägare om deras hundar på hundar.Ifokus.se och här kommer den första delen med intervjuerna! Tänkte det kunde vara kul att läsa om vad folk har för hundar, vilken ras och varför. Vilka tricks som hundarna kan och vad som är bäst med att ha hund.
 
Intervjuad blev: Bolten 
Boltens blogg: http://yippoandnico.blogg.se/

Vad heter din hund? Nico & Terrorzone Yippo.

Vilken/vilka hundraser har du? En dalmatiner/schäfer/rottis korsning och en Dobermann.

Varför valde du just den/dom raserna? Omplaceringen valde jag för jag gillade honom som idivid och Dobermann för de är rasen som passar mig bäst och funkar kanon i brukset. 

Vad är det bästa med att ha hund? Sällskapet, träningen, framsteg och gemenskapen med andra hundägare.

Vad är det värsta med att ha hund? Finns inget :)

Vilka tricks kan din hund? Jag tränar inte "trix" med mina hundar för jag ser ingen poäng med det utan vi tränar IPO, agility, lydnad, viltspår osv. 

 

 

Intervjuad blev: Mlyy

Vad heter din hund? Alfons

Vilken/vilka hundraser har du? Alfons är 50% Pomeranian, 25% Tysk spets och 25% Sheltie.

Varför valde du just den/dom raserna? Jag gillar alla dom raserna och det är en jättebra kombination. :)

Vad är det bästa med att ha hund? Sällskapet, träffa andra hundägare och hundar.

Vad är det värsta med att ha hund? Finns inget.

Vilka tricks kan din hund? Han har inte lärt sig några. ;p

 

Intervjuad blev: Viccan92

Vad heter din hund? Klockarebols Jason "Jason

Vilken/vilka hundraser har du? Långhårig tax

Varför valde du just den/dom raserna? Trevlig ras som klarar mycket men inte allltid behöver mycket. En hund som gärna ligger och gosar i soffan tätt intill.

Vad är det bästa med att ha hund? Man är aldrig ensam och har alltid något att göra. Trevligt sällskap

Vad är det värsta med att ha hund? Jobbigt när dem blir sjuka.

Vilka tricks kan din hund? Sitt, ligg, hopp, fint m.m

 

Intervjuad blev: Swadika

Swadikas blogg: http://hundkojans.blogg.se/

 

Vad heter din hund? Theodor "Theo"

Vilken/vilka hundraser har du? Chihuahua, men har även en blandras i huset men som inte är min

Varför valde du just den/dom raserna? Har alltid varit intresserad utav rasen, men läste på mer om rasen för några år sedan och insåg att den passar mig perfekt. En stor hund i litet format.

Vad är det bästa med att ha hund? Att han alltid finns där, att kunna träna med honom och ja allt. Allt med hund är bäst

Vad är det värsta med att ha hund? Egentligen ingenting, men måste säga att man inte alltid är jättepepp att gå ut när det spöregnar eller om det är 20 minus och snöstorm

Vilka tricks kan din hund? Jag räknar inte in vardagslydnaden och andra "tricks" vi använder till träning. 
Sitt
Ligg
Tass
Andra tassen
Snurra
Dansa
Över/under (hoppa först över mitt ena ben och krypa under det andra)
Puss
Stå
Dansa
Kika (han står med framtassarna på ett föremål)
Hoppa upp i knäet

Har säkert glömt något trix som han kan. 

 

 

Tack för alla fina svar! Resten kommer upp någon annan dag så håll koll.

-Alexandra

 
 

Papova

Papova är en sjukdom endast guldhamstrar kan få, men det betyder inte att dvärghamstrar inte kan bära med sig smittan och därför är det extra viktigt att se till så att man håller sig borta från smittade guldhamstrar och försök att vara extra noga att byta kläder, duscha och tvätta händerna efter att du vart hos någon som har hamster. Papova är en virussjukdom som kan dyka upp så sent som sju månader efter att hamstern blivit smittad, under dom sju månaderna kan hamstern smitta andra hamstrar och tillslut blir hamstern själv sjuk och dör. Tyvärr är Papova en droppsjukdom vilket gör så att det kan fastna på dammkorn, hår eller kläder och följa med dig hem. Smittan kommer från importerade djur från utlandet och sjukdomen har utplånat flera hamstrar. Så om du funderar på att köpa en guldhamster råder jag dig att inte köpa från djuraffär utan vända dig till en seriös uppfödare med kunskap och noggranhet. Papovan kan sitta kvar i din hamsters bur och på hamsterns tillbehör upp till ett halvår och det går dessvärre inte att tvätta bort med några vanliga medel. Det bakteriedödande medlet Vircon är det ända som man märkt fungerar hittills. Den första symptomen är oftast vårtor vid hakan eller någon stans vid huvudet. Vårtorna blir flera och värre tills hamstern dör plågsamt. Ibland, ytterst sällan så är det hårsäckarna och lymfkörtlarna inne i kroppen som drabbas och hamstern blir mager och trött. Även då dör hamstern. Papova går dessvärre inte att bota, det är obotligt och det ända vi kan göra är att förebygga det! Så om du handlar hamster saker från blocket, djuraffärer eller en kompis så se till att tvätta dom noga med Vircon och om du träffat någon annans hamster, duscha kropp och hår, släng kläderna i tvätten och använd handsprit!
-Alexandra
 (bild på papova kommer)

Vadd?

Hej, idag tänkte jag berätta om varför vadd borde sluta säljas och hur dåligt det faktiskt är! Jag rekommenderar Absolut INGET vadd! Vadd är dåligt på många sätt, det är farligt om hamstern sväljer det (även de vadd som sägs vara "ätbart".) hamstrarna fastnar mycket lätt i vaddet och om hamstern inte kommer loss kommer det förmodligen bli blodstoppning och hamstern kommer troligtvis gnaga av sig benet. Det vadd som sägs vara "ätbart" är absolut inte ätbart, om hamstern äter det är chansen stor att den kvävs! Är det värt att köpa dyrt vadd fast det egentligen absolut inte är bra? Det är nog lite "gosigt" och mjukt för hamstern, men det är definitivt inte värt att riskera hamsterns liv för vadd! Istället för vadd så är rivet toalett papper väldigt bra. Det är billigt och det är något du i princip alltid har hemma. Hamstern kommer älska att ligga på toapapret och när du river det i lagom stora remsor så lägg det utanför huset så hamstern får dra in det själv. Det är jätte kul att titta på när hamstern drar in remsorna och bäddar. Varför inte filma eller ta kort och maila in? livetmeddjuren@hotmail.com är det som gäller om du vill maila. Vad tycker ni om vadd? Vi vill höra just DINA åsikter och tankar kring vadd.
 
-Alexandra
 
 

Servett box!

Hej! För länge sedan tipsade jag om en servett box som hamstrar kan ha i sina burar och idag så satte jag in Cookies sån och han ÄLSKAR den! Eftersom att det är kartong gräver han i den, han leker i den och han till och med sover i den! Han har dragit in bomaterial (rivet toalett papper) i den så det blir mjukt att sova på! Rekommenderar den starkt! 

Fördelar:
•Dom är inte dyra
•Dom är roliga
•Dom kan användas som leksak eller hus
•Det är kartong vilket är roligt att gräva i
•Dom är fina
•Dom är inte farliga
•När hamstern gräver vässar den klorna i den

Nackdelar:
Eftersom att det är kartong luktar kisset
•Dom går inte att tvätta
•När hamstern gräver i den blir det hål där den grävt till slut

Dessa små näsduksboxar finns att hitta i t.e.x Coop, Ica, Överskottsbolaget (ÖB)

-Alexandra
Fleece forest!

-Tova

Spån i massor!

Hej! Man behöver inte alltid bygga leksaker till sina gnagare, massvis med spån i buren räcker för att dom ska ha kul!  Min hamster Cookie älskar att gräva, krafsa och leka under spånet, man kan lägga in toarullar under spånet som dom kan krypa in i fast se till att ena sidan är över spånet så det finns luft. Göm mat i spånet och du har en glad gnagare! 

-Alexandra

Zebra fakta!

Först så vill jag bara säga förlåt för att jag att inte har bloggar på länge, men de är för att jag har haft ovanligt många läxor+ett prov, så jag har helt enkelt inte haft tid. Men nu tänkte jag iallafall skriva ett lite snabbt fakta inlägg om zebror, även fast en till läxa väntar på mig.
 
 
 
Zebror är ju ett djur som vi lätt lägger märke till, rovdjuren däremot ser bara i svartvitt och brukar ofta missa zebran när den går till attack.  Zebror lever i flock men en hingst som ledare och några ston med föl. Ibland kan se va så att två flockar slås ihop, då kan de bli en flock på hundratals zebror. Zebror är ett hästdjur. Deras kroppslängd varierar mellan 2-2,5 meter och en höjd på sa 1,5 meter. väger 200-300 kg. Det finns tre olika arter av zebror, alla liknar hästdjur till formen. Vissa zebror har vit bottenfärg och svarta ränder, andra har bruna ränder och sandfärgad botten. Även svansen och manen är färgade. Det finns en fin hårtuss längst ner på svansen. Zebran äter oliga slags gräs beroende på vad som finns tillgängligt.
-Tova
 
 

Brutit axeln/armen

Hej. Ville bara säga att i fredags bröt jag arm/axel vilket gör att jag har ont även när jag bloggar. Självklart bröt jag armen jag skriver med vilket gör det ännu svårare! Hoppas ni förstår..
Alexandra


Ridövningar!

Hej idag så tänkte jag visa er lite ridövningar jag tycker är bra. Första:
Denna övningen är svår att förklara med ord. Se istället på bilden och kommentera frågor om du undrar något! 
 
Andra:

 
 
Dessa övningar rekommenderar jag! Alltingen till uppvärming eller till ett lungt pass!
 
-Alexandra

Knäckebröd, recept!

Tänkte dela med mig av mitt egna recept på knäckebröd till djur. De är både nyttigare och bättre för djuren för då vet du ju vad du har i!
 
Indredienser
 

2 dl rågmjöl
1 dl kruskakli/vetekli/havrekli
0,5 dl havregryn/grynblandning
Häll i så mycket vatten såatt det blir en bra deg, för jag vet inte exakt
 
 
Såhär gör du:
 
 

 Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienserna, så att det blir en deg. Blir de för löst är de bara att tillsätta mera mjöl, och blir de för torrt är de bara att tillsätta mera vatten.  Lägg mjöl på ett underlägg/bakplåtspapper, ta lite mjöl på en kavel och kavla ut degen. Använd pepparkaksformer för att få lite roliga former på knäckebröden. Lägg knäckebröden på en plåt med bakblåtspapper. Ställ in de i ungnen i 5 min, ta sedan ut knäckebröden och vänd på allihopa. Låt de sedan stå inne tills dom nästan är helt hårda, då kan du stänga av ugnen och låta knäcke bröden stå innte tills ugnen har svalnat och då borde dom va hårda.
 
-Tova
 

Inredning? Insperation?

 
 
Jag är en sån person som verkligen älska att göra de fint i buren och inreda snyggt och mysigt. Skulle aldrig bara sätta in ett hus + matskål i marsvinens bur. Hur tänker/gör ni  när ni inreder sätter ni bara in "grund" sakerna? Eller  lägger ni in massa andra saker också, för bara fantasin sätter ju stopp. Mejla gärna bilder på erat djurs inredning(livetmeddjuren@hotmail.com), de spelar ingen roll alls vilket djur det är för man kan ju få inspiration även om man inte har samma djurart. Så lägger jag upp bilderna på bloggen(om de är okej såklart). Så kan även andra få insperation. Lägger även upp några bildet på hur jag inredde buren idag efter jag hade städat den.
 
-Tova
 Marsvinens mys hörna som är betydligt stökigare nu. Pappret som ligger där är vanligt hushållspapper som jag har gömt lite godis i.
 
 
 Dom har ju såklart en vattenflaska också men de kom inte med på nån bild.
 
 
 

Eldflugor

En väldigt liten text om Eldflugor.
 
Eldflugor Eldflugor föds samtidigt vid en sjö och då dom endast lever en dag så dör dom även tillsammans. Vid samma sjö som de föddes vid samma sjö dör dom. Dom lägger sig i vattnet och pyser sakta ut. När de dör skapas den sorgligaste melodin ett människo öra kan uppfattas. Sedan så imploderar dom till några slags små moln. 
 
-Alexandra 

Maträtter och nya idéer!

Hej hej! Maten Cookie får utöver den vanliga matblandningen tänkte jag kanske skulle vara intressant att se.. men inte varje dag så därför kom jag på att jag kan ta kort varje dag på maten och i slutet av veckan så klipper jag ihop allt till en bild. Så då laddar jag upp bilden här på bloggen och skriver vilken rätt som tillhör vilken dag! Då får ni tips på vad ni kan ge, ännu mera fakta om bra saker att ge, dessutom får ni fina bilder och recept! Vad tycker ni? Kommentera gärna vad ni tycker om den idéen så jag vet vad ni tycker och tänker kring det! Vill du maila istället? Då är det livetmeddjuren@hotmail.com som gäller!
-Alexandra

Middagen är serverad!

Hej, nu tänkte jag visa vad som serverades till Cookie idag. Det blev ungefär lite mindre än ett halvt blåbär, lite spenat och en liten bit ost! Cookie tyckte det var super duper smarrigt och mumsade snabbt i sig allt! Kan inte ni kommentera vad erat djur fick för mat idag? Och om ni vill skicka med en bild så maila till livetmeddjuren@hotmail.com
-Alexandra
 

Tips! Låda:)

Marsvin har ju snabb ämnesomsättningen villet betyder att dom oftast bajasar och så där de äter. Så jag tänkte tipsa om att man kan ha en låda i buren där man serverar hö, kraftfoder/torrfoder  och grön. För då hamnar de mesta av bandet och kissat i lådan, och de är bara att byta den ungefär varannan dag, och buren håller sig renare:)
-Tova
 
Fölåt för lite suddiga bilder på marsvinen men dom ville inte sitta still;)
 

Billigt, bra, smidigt och snyggt!

Hej! Idag så bestämde jag mig för att köpa en ny grönsaks/färskmat skål! Så jag gick in i några affärer och tittade lite och sedan så gick jag in i affären Dimoda. Där hittade jag en supersöt hjärtformad keramik skål För endast 19kr! Dom fanns i ljusrosa, ljusblå och ljusgrön. Jag valde ljusblå till Cookie så det ska bli spännande att testa den nya matskålen idag på kvällen! Detta är även ett "bevis" på att djursaker går att hitta i alla möjliga affärer och inte bara i djuraffärer! Kanske laddar upp en bild på maten senare. Håll koll och glöm inte tvätta skålen med varmt vatten och grönsåpa innan! -Alexandra
 
 
 
 
 

livetmeddjuren.blogg.se

Här hittar du unika tips,roliga youtube videor, fakta, rolig fakta, fina bilder, roliga tävlingar, tutorials, hissar och dissar mm.. Allt handlar om djur, kort sagt detta är bloggen för alla djurälskare. Frågor? Maila till livetmeddjuren@hotmail.com

RSS 2.0