Hästens språk/läten
Precis som människor har ju hästar ett eget språk som dom använder för komunisevarandra varan, och jag tänkte skriva lite om de olika lätena och vad de betyder.
Gnäggningar
Hästar kan känna igen vilken häst de är som gnäggar, precis som vi kan känna igen vilken person de är som pratar. Gnäggningar betyder olika saker te.x när man kommer till en tävlingsplats för att kontrollera vilka andra som är där, när en kompis leds bort, när stallet är tomt, när ett sto letar efter sitt föl. Hästen håller huvudet högt när den gnäggar. Hästar som gnäggar lågt, det kallas för muller används för att välkomna hästkompisar eller människor, ett sto för att prata lugnt med sitt föl. Hingstar uppvaktar sina ston med ett speciellt muller. Ett muller kan även användas i välbefinnande vänskaplig signal som vid matning i stallet.
Frustningar/fnysningar
Hästar som ser något farligt brukar frusta/fnysa. Den brukar oftast komponera de med kroppsspråket för att visa vad den vill. Ett exempel är en lösgående häst som blir skrämd av någonting, den reagerar med hela kroppen. Den frustar/fnyser, håller halsen i en böjd båge, huvudet och svansen hålls högt, öronen är spetsade, de flesta muskler är spända och steget är högt. Denna ställning varnar andra hästar och snart har hela flocken i hagen samma kroppsrörelser. En del hästar är inte så rädda men gör så ändå för att de är uppspelta och låtsas vara uppskärrade.
Skrikande/pip
Skriet används av stoet om hon ska varna andra hästar för att hålla sig borta från hennes föl, hon vänder oftast baken emot och stryker öronen bakåt. Pip används när nya hästar hälsar på varandra.
Stönanden
En häst som anstränger sig brukar stona vid te.x hoppning eller fölning. De stönar även vid magsmärtor och när de reser sig upp
Hoppas ni tyckte om inläggen och att ni lärde er nåt, tänkte fortsätta lite i samma spår i nästa inlägg, nämnligen hästens kroppsspråk. Nåt annat ni vill lästa om Komentera eller Maila till [email protected]
-Tova
Kommentarer
Trackback