Marsvins fakta!

 
                                                                            Boende
 
Marsvin är djur som behöver stor yta, man ska (enligt mig) inte ha marsvinen i en mindre bur än 100*50 även fast de lagliga måttet är betydligt mindre). Marsvinen ska vara minst två och två i sin bur(lag på de), hanar kan man oftast bara ha två av, men honor kan man ha hur många som helst av( på stor yta då såklart). I buren ska de finnas: ett gömställe till varje marsvin (kan vara:hus, tunnlar, massaker med tak och jätte mycket mer), sen ska de även alltid finnas en vattenflaska med fräscht vatten och hö (sen kan alltid lägga in myspuffar och mycket mer men de är ju inget som behövs),
 
                                                                           
                                                                             Foder
 
Marsvin är gräsätare som kor och hästar, och behöver därför mycket hö dagligen(fri tillgång). Felet som många gör när de är nybörjare på marsvin är att de köper i hö i plastförpackning i mataffären eller djuraffären, de höet brukar både damma och vara jätte brunt (kanske till och med lite mögligt?) och sånt hö ska man inte ge till marsvinen. De bästa är att köpa hö från en bonde, men även där kan höet va dåligt så de är viktigt att lukta på de och att kolla så att de inte dammar. Har man inte tillgång till en bonde kan man ju köpa hö i djuraffären, men välj de fluffiga och stora påsarna, och fråga gärna om du kan få lukta på de så att de inte luktar mögel. Höet måste vara fint, de är ju faktiskt 80% av marsvinens mat som består av hö.  Utöver hö ska marsvinen ha c-vitaminrika grönsaker dagligen då de som människan inte kan producera egen c-vitamin. Tips på c-vitaminrika grönsaker:
  • Koliks sortes kål
  • rotfrukter (inte potatis och morot)
  • paprika
  • persilja (tänk på att de innehåller mycket kalcium och kan orsaka urinsten)
  • grönt utifrån
Sen om marsvinen behöver så kan man de de lite kraftfoder, men inte marsvinsblandningen innehåller inget som marsvinen behöver. Ge istället kornkross(mataffären), havregryn(mataffären) eller lite helhavre. Sen ska de såklart alltid ha fräscht vatten i men vattenflaska.
Marsvin ska INTE ha saltsten eller kalksten då de kan orsaka urinsten.
 
 
                                                                          Skötsel
                      
Marsvin behöver även få klippta klor ibland (jag klipp klor 1-2 gg i månaden), filade/klippta förhårdnader (om marsvinen har de och man inte klipper dom kan marsvinen få som en extra tå och fastna i nåt och slita bort den, så då får ju marsvinen väldigt ont ,antagligmedaljer ebitit av tassen med. Förutom att klippa källorna behöver marsvinen badas lite då och då, ungefär 1-2 gg om året eller när de är smutsiga (om man ställer ut ska man bada de innan) . Låmariga marsvin behöver även kammas nästan varje dag, och klippas med jämna mellanrum. En annan sak som är bra är att väga marsvinen regelbundet, och skriva ner datum och vikt då märker man snabbt ifall något inte är som de ska. Släpp även ut marsvinen på golvet eller i en rasthage inne(en stund varje dag), så de får springa av sig lite.
 
 
Glöm inte att släppa ut marsvinen i en ute hage nu när de börjar bli lite varmare.
 
~ Glada marsvin är roliga marsvin ~
 
-Tova 
 
Balthazar, när han rastas på golvet.
 
Grönt utifrån: Kirskål, gräs och maskrosblad.
 
Kiwi i gräset
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

livetmeddjuren.blogg.se

Här hittar du unika tips,roliga youtube videor, fakta, rolig fakta, fina bilder, roliga tävlingar, tutorials, hissar och dissar mm.. Allt handlar om djur, kort sagt detta är bloggen för alla djurälskare. Frågor? Maila till [email protected]

RSS 2.0